پختن دیزی سنتی خوشمزه و خوش طعم کار هر آشپزی نیست. آوازه دیزی در ایران چنان است که میتوان این غذا را بعنوان اصیلترین غذای ایرانی معرفی کرد. اگر دیزی را در ظروف چدنی تهیه کنیم یک غذای بسیار خوشمزه سالم و مغذی خواهیم داشت.دیزی یکی از غذاییهایی است که نیاز است روی شعله ملایم و در مدت زمان طولانی پخته شود لذا انتخاب ظرف مناسب پخت و اجاق مناسب بسیار پر اهمیت است. این غذا با فرهنگ و تاریخ این مرز و بوم درهم تنیده شده است.
مواد مورد نیاز دیزی چدنی:
- گوشت گوسفندی با استخوان ۳۰۰ گرم
- دنبه گوسفند ۵۰ گرم
- لوبیا سفید نصف لیوان
- نخود نصف لیوان
- پیاز ۲ عدد متوسط
- گوجه فرنگی ۲ عدد
- سیب زمینی ۲ عدد
- لیمو عمانی ۲ عدد
- رب گوجه فرنگی ۲ قاشق غذا خوری
- نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم
- ادویه به مقدار لازم
روش تهیه دیزی چدنی:
بهتر است حبوبات را از روز قبل یا چند ساعت قبل بگذارید توی یک ظرف آب تا خیس بخورد. این کار باعث میشود نفخ حبوبات کمتر شود. گوشت را به تکه های دلخواه در آورید. پیاز، گوجه را به دو یا چهار قسمت تقسیم کنید.
گوشت، دنبه، حبوبات، پیاز، گوجه را داخل ظرف چدن قرار دهید و آب جوش را اندازه ایی که ظرف پر شود اضافه کنید. بگذارید گوشت بپزد و کف حاصل را از روی آب جمع اوری کنید و دور بریزید. در این مرحله مقداری نمک، فلفل، زرد چوبه و ادویه اضافه کنید. درب ظرف را ببندید و روی باربیکو گازی یا ذغالی قرار دهید. اجازه دهید با حرارت خیلی ملایم بپزد. به خاطر داشته باشید که هر چه زمان پخت طولانیتر و حرارت ملایمتر باشد آبگوشت جا افتادهتر و خوشمزهتری خواهید داشت. لیمو عمانیها را سوراخ کنید و سیبزمینیها را با پوست به غذا اضافه کنید. توجه داشته باشید که نمک و لیمو عمانی نباید زودتر از این مرحله به آبگوشت اضافه شوند، چرا که اضافه کردن نمک زودتر از موعد مقرر باعث تاخیر در روند پخت گوشت و حبوبات خواهد شد. لیمو عمانی نیز علاوه بر طولانی کردن فرآیند پخت ممکن است باعث تلخ شدن آبگوشت شود. و در نهایت رب گوجه را اضافه کنید. بگذارید با حرارت کم تا حسابی جا بیوفتد. دیزی یا همان آبگوشت آماده است.
نحوه سرو کردن دیزی :
سرو این غذا آداب و رسم خودش را دارد، برای سرو دیزی محتویات آبگوشت را جدا کرده با گوشتکوب بکوبید. در یک بشقاب گذاشته و با مقداری جعفری تزیین کنید. آب دیزی را هم در کاسه ریخته با نان سنگک یا نان دلخواه تلیت کنید. در رستوران ها دیزی را درون کاسه های مخصوص سنگی، سفالی یا روحی میپزند که برای هر نفر یک عدد دیزی سنگی و یک کاسه میآورد که آب آن را درون کاسه ریخته و تلیت میکنند، و محتویات داخل دیزی سنگی را با گوشتکوب مخصوص میکوبند. و همراه نان سنگک و مقداری ترشی یا ماست سرو میکنند.
نکات مهم :
- دیزی را با حرارت ملایم پخت کنید تا طعم و مزه غذا یکدست باشد.
- از سبزی خوردن تازه و پیاز هنگام خوردن این غذا غافل نشوید.
- سیبزمینی را با پوست به آبگوشت اضافه کنید. در این صورت ویتامینهای موجود در زیر پوست سیبزمینی حفظ خواهد شد.
- بهترین ظروف برای پخت آبگوشت، دیگ های چدنی میباشد. ظروف سفالی، قابلمه سنگی و مسی نیز میتوانند گزینههای مناسبی برای تهیه این غذا باشند.
- برای دیزی از گوشت گوسفندی همراه با استخوان و یا قلم یا گوشت ماهیچه گوسفندی و یا گردن استفاده کنید.